viime viikkoinen bbcfoodin vahtaukseni on alkanut näemmä tuottaa mielenkiintoisia kokeiluja. Uusi paras ystäväni, tv-kokki Gary Rhodes nimittäin kokkaili sen suuntaisia keitoksia että oli aivan pakko yrittää itse päästä samaan. eihän siinä tietenkään ihan niin käynyt, mutta aina kannattaa yrittää ja epäonnistua ja yrittää uudelleen.

tekeillä siis perinteinen Eggs Benidict Gary Rhodesin tapaan.
Kyseessähän on siis englantilaisen sämpylän puolikkaan päälle rakennetusta virityksestä joka sisältää savukinkkua, uppomunan sekä hollandaisekastiketta.
511482.jpg

aamupalatarvikkeet kahdelle
1 sämpylä
4 siivua savustettua kinkkuleikettä
2 kananmunaa
valkoviinietikkaa helpottamaan uppomunien tekoa (loraus keitinveteen siis)

hollandaise-kastike (kahdelle uppomunalle)
1dl vettä
1rkl sitruunamehua
valkopippuria

2 munankeltuaista
1rkl voita sulana
suolaa
cayenne pippuria
(tuoretta basilikaa)

itse aloitin valmistuksen kastikkeesta
sekoita ensin vesi, sitruunamehu ja valkopippuri kattilassa, keitä niin, että puolet nesteestä haihtuu, jäähdytä hieman ja siivilöi tarvittaessa
sekoita mausteliemi ja keltuaiset teräskulhossa (taikka muussa joka kestää vesihauteessa kypsennystä)
kypsennä vatkaten koko ajan kunnes sakenee. vettä voi lisätä jos tulee liian sakeaa. Nosta kulho pois vesihauteesta ja lisää sulatettu voi, vatkaa tasaiseksi ja lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Itse lisäsin kastikkeen joukkoon vielä pari lehteä tuoretta basilikaa siivutettuna makua antamaan.

uppomunat vasta olivatkin mielenkiintoista tehtävää, koska en tietysti muistanut ostaa valkoviinietikkaa, joka ystäväni Garyn mukaan helpottaa prosessia. no mutta hommiin siitä. tarkoituksena siis kypsentää munat kiehuvassa väljässä vedessä. vanha oppikirjani neuvoi rikkomaan munat ensin kauhaan ja upottamalla ne sen avulla kiehuvaan veteen mutta koin helpommaksi tavaksi Garyn vaihtoehdon eli hämmentää veteen pyörre johon muna rikotaan ja annetaan kypsyä muutama minuutti. sitten ongitaan muna reikäkauhalla ylös ja maustetaan suolalla. Valmis. Garyn tavan heikkous on, että kerralla kypsymään ehtii vain yksi muna kun kauhalla upottaen samaan kattilaan voi lykätä useammankin.

annos rakennetaan siis voidellun sämpylän puolikkaan päälle, ensin kinkku sitten muna ja päälle kastiketta.